Marko Poskiparta

Vuorovaikutustaidot ja ammattina esiintyminen

Taikuus on paljon enemmän kuin pelkästään silmänkääntötemppuja; se on aito syvällinen yhteys yleisön ja esiintyjän välillä, jossa vuorovaikutus- ja esiintymistaidot ovat avainasemassa. Nämä taidot erottavat toisistaan pelkän tempun tekijän ja unohtumattoman ammattiviihdyttäjän. Vuorovaikutustaidot eivät ole vain synnynnäisiä kykyjä tai karismaa, vaan suurin osa niistä on kehitettävissä ja hiottavissa olevia taitoja, joita jokainen taikuri, mentalisti tai muu esiintyjä voi oppia ja kehittää oman uransa aikana.

Vuorovaikutustaidot - Taikuri Marko Poskiparta

Vuorovaikutustaidot: Harjoittelun kautta mestariksi

Vuorovaikutustaidot käsittävät monia elementtejä, olen kuitenkin itse jakanut vakuuttavan esiintymisen kahteen osaan: Visuaaliseen eli siihen mitä näemme ja auditiiviseen eli siihen mitä kuulemme. Molemmat näistä jakautuvat vielä viiteen perusperiaatteeseen; Visuaalisesta: ryhti, käsien eleet, ilmeet kasvoilla, liike, katse kontakti. Auditiivisesta; puhenopeus, äänenvoimakkuus, sävelkorkeus, tonaalisuus, täytesanat & tauotus.

Edellä mainittujen perusperiaatteiden lisäksi hyvä esiintyjä osaa lukea yleisöään heidän reaktioistaan ja eleistään. Esiintyjän kyky lukea yleisöä ja reagoida heidän käyttäytymiseensä on ratkaisevan tärkeää. Se vaatii tiettyä herkkyyttä tunnistaa, milloin yleisö on täysillä mukana ja milloin yleisön huomio saattaa herpaantua, sekä taitoa kääntää epäedullinen tilanne eduksi.

Mentalistin ja yleisön välinen kommunikaatio luo ainutlaatuisen yhteyden, mikä nostaa esityksen taikatemppujen sarjasta interaktiiviseksi ja ainutlaatuiseksi elämykseksi. Tätä on vaikea pukea sanoiksi, joten alla video mistä näet miten vuorovaikutus kehittyi Ihmeiden Illassa.

Videosta huomaa hyvin, miten vuorovaikutus avustajan kanssa muuttaa täysin esityksen ja esitettävän rutiinin kulun.

Esiintyminen

Esiintyjä kyky hyödyntää sekä visuaalisen että auditiivisen esiintymisen elementtejä viestinnässään voi merkittävästi parantaa esityksen vastaanottoa. Esimerkiksi ilmeikäs ja energinen esiintyminen voi tehdä esiintyjästä heti karismaattisemman ja mielenkiintoisemman seurata. Ylienergisyys ei myöskään ole hyvä vaan rajansa kaikella. Ihmeiden Ilta toimii jälleen erinomaisena esimerkkinä, milloin ylienergisyys näyttäytyy jopa negatiivisesti. Alla oleva esimerkki on kumpikäsi -pelistä mitä tykkään pelata lavalla avustajien kanssa eräänlaisena lämmittelynä. Esiintyjänä energiani oli aivan liian korkealla, siksi oma puhe, kanssakäyminen ja esiintyminen kärsi liian korkeasta energiasta.

Taikurina tai mentalistina oleminen on paljon enemmän kuin pelkästään temppujen tekemistä; se on kykyä viestiä ja viihdyttää kokonaisvaltaisesti. Tämä vaatii esityksen huolellista suunnittelua ja harjoittelua, jossa huomioidaan esityksen rakenne, kohokohdat ja saumaton kulku. Tarkan suunnittelun ja harjoittelun avulla esiintyjä voi aidosti olla kanssakäymisessä yleisön kanssa, keskittyen muuhunkin kuin vain taikatemppujen suorittamiseen.

Huomaatko videolta kohdat, milloin energiaa olisi pitänyt tuoda pykälän tai pari alas?

Lavakarsima ja itsevarmuus

Lavakarisma ja itsevarmuus ovat keskeisiä tekijöitä, jotka tekevät esiintyjästä mieleenpainuvan: Ne kumpuavat aidosta intohimosta taikuuteen ja itsevarmuudesta esiintyjänä. Kun yleisö tuntee tuon sanoin kuvailemattoman energian (karisman) ja näkee esiintyjän olevan täysin läsnä hetkessä, se luo vahvan ketjunomaisen yhteyden ja tekee kohtaamisesta ikimuistoisen kokemuksen.

Tekniikan ja tarinankerronnan yhdistäminen

Parhaat taikuriesitykset sisältävät paitsi taidokkaita temppuja myös tarinoita, jotka kuljettavat yleisön mukanaan ja luovat syvemmän yhteyden esiintyjän ja yleisön välille. Hyvin harjoitellun tekniikan ja taitavan tarinankerronnan yhdistäminen luo taianomaisen kokemuksen, jossa yleisö ei ainoastaan näe taikatemppua, vaan kokee tarinana. Tämä nostaa taikuuden uudelle tasolle, tehden siitä entistäkin merkityksellisempää ja unohtumattomampaa.

Yllättävät tilanteet – Ei menny niinku Strömsöössä

Yllättävien tilanteiden hallinta on olennainen osa taikurina ja mentalistina esiintymistä. Esiintyjän on kyettävä sopeutumaan spontaanisti ja käyttämään tilanteita hyväkseen, olipa kyse sitten taikatempun epäonnistumisesta tai yleisön odottamattomista reaktioista. Ammattiesiintyjä osaa kääntää nämä hetket osaksi esitystä, lisäten sen viehätystä ja pitäen yleisön mielenkiinnon yllä.

On tärkeää ymmärtää, ettei jokainen temppu tai vitsi uppoa kaikkiin samalla tavalla. Jokaisen esiintyjän on hyväksyttävä, ettei ole mahdollista miellyttää kaikkia. Tässä kohtaa korostuu vuorovaikutustaitojen merkitys: kyky lukea yleisöä ja sopeuttaa esitystä sen mukaan. Tämä tarkoittaa myös esiintyjän valmiutta räätälöidä ohjelmaansa sopivaksi erilaisille yleisöille ja tilanteille.

Kaiken kaikkiaan, taikurin menestyksen avain ei ole pelkästään kyvyssä tehdä temppuja, vaan kyvyssä luoda yhteys yleisöön ja tarjota heille merkityksellinen ja viihdyttävä kokemus. Vuorovaikutustaidot, esiintyminen, tarinankerronta ja tilanteiden hallinta ovat kaikki osa tätä kokonaisuutta. Ne muodostavat perustan, jolle unohtumattomat taikuriesitykset rakentuvat.

Loppujen lopuksi, taikuus on taiteenlaji, joka vaatii paljon muutakin kuin pelkkien temppujen hallintaa. Se vaatii syvällistä ymmärrystä ihmismielestä, kykyä viestiä ilman sanoja ja lahjakkuutta luoda hetkiä, jotka jäävät yleisön mieleen ikuisesti. Jokainen taikuri ja mentalisti, olipa hän aloitteleva harrastaja tai kokenut ammattilainen, voi kehittää näitä taitoja ja parantaa esitystään, tehdäkseen siitä todella mieleenpainuvan kokemuksen.

1

Pyydä tarjous

Kerro tilaisuudesta tai juhlasta, jota olet järjes­tämässä: Kerro tilaisuuden luonteesta, missä ja milloin se järjes­tetään, kuinka suurta yleisöä odotat paikalle ja mitä toivot illan esiintyjältä. Jos et tiedä vielä kaikkea tässä vaiheessa, ei hätää! Marko auttaa sinua valitsemaan sopivan ohjelma­vaihtoehdon.

2

Sopimus ja suunnittelu

Kun tarjous on hyväksytty, tehdään kirjallinen sopimus, jonka jälkeen Marko aloittaa ohjelman suunnittelun. Ohjelman suunnittelu tarkoittaa esityksen sisällön ja keston räätälöintiä juuri sinun tilaisuuteesi sopivaksi.

3

Laskutus ja palaute

Esiintyminen laskutetaan tilaisuuden jälkeen. Palaute on aina tervetullutta! Kerro rohkeasti, mitä mieltä olit esityksestä ja kuinka hyvin se onnistui viihdyt­tämään yleisöä.

Kuinka voin olla avuksi?

Ota yhteyttä alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta ja kerro kuinka Marko voi olla avuksi.